Gazprom poprel, že rokuje o prevzatí podielu v rakúskej OMV

27.06.2014 Celý región

Moskva 27. júna (TASR) - Ruský plynárenský koncern Gazprom dnes poprel, že by rokoval o prevzatí podielu v rakúskej ropno-plynárenskej spoločnosti OMV. Ako povedal pre agentúru Reuters zástupca výkonného riaditeľa Gazpromu Alexander Medvedev, "nie je to pravda".

Medvedev reagoval na skoršie informácie agentúry, podľa ktorých Gazprom uvažuje o vstupe do OMV. Reuters vo štvrtok (26.6.) uviedol, že Gazprom už rokoval o kúpe 24,9-% podielu v OMV od arabského investora IPIC. V prípade realizácie tohto plánu by sa ešte zvýšila energetická závislosť Európy od Ruska.

Gazprom a OMV v utorok podpísali dohodu o výstavbe rakúskej vetvy sporného plynovodu Južný prúd. K podpísaniu došlo napriek nesúhlasu Európskej únie, ktorá vzhľadom na anexiu polostrova Krym Ruskom a vývoj na východe Ukrajiny rokovania o projekte pozastavila. Ruský prezident Vladimir Putin bol osobne vo Viedni, aby loboval za projekt. O priamom vstupe Rusov do OMV sa však doteraz nehovorilo. Podľa nemenovaného ruského plynárenského experta sú šance na realizáciu minimálne.
 

Vyberte región